zondag 6 april 2014

Reisverslag 14 – North Island – 6

Gum diggers Park, Ahipara, Waipoua Forest ( Giant Kauri Trees), Matakohe (Kauri Museum) en Auckland.

Van Cape Reinga reden we langs de westkust naar Auckland. Een groot deel van deze rit had te maken met de Kauri boom.


We maakten ons zorgen over de naderende orkaan Lusi en we waren van plan om tijdig een veilige plaats te vinden om de orkaan te doorstaan.


Een Gumdiggerspark. We vroegen ons af wat dat zou zijn en wat is gum? Het is het hars van de Kauri boom dat destijds door de Maori werd gekauwd. net als kauwgum. Op een aantal plaatsen in NZ liggen gepreserveerde Kauri bomen onder de grond die tussen 40,000 en 150,000 jaar oud zijn. Rondom deze bomen lagen grote hoeveelheden gefossiliseerde gum, dat buiten NZ ook Amber of Bernstein wordt genoemd. De gum is jarenlang een kostbaar exportproduct geweest omdat het een ideale grondstof was voor vernis en lak.


We zouden niet geweten hebben wat deze winkel verkocht als we niet eerst het Gumdiggerspark hadden bezocht.



In Ahipara bleven we twee nachten op de camping om het ergste van orkaan Lusi uit te zitten. Het bleek allemaal veel minder dramatisch als voorspeld.

In het Waipoua forest staan nog een groot aantal Kauri bomen.

De grootste is de Tane Mahuta.( “Heer van het woud”, in het midden op de foto). De boom is 52 m hoog en de stam heeft een diameter van 4,4 m.


In het Kauri Museum in Matakohe worden alle aspecten van de Kauri boom belicht inclusief het leven en werken van de mensen in die tijd. 


Ria, in het museum, bij een Kauriplank van 22,5 m lang.


Het is zeer onwaarschijnlijk dat je met deze camper in Europa de weg op zou mogen. Deze heeft zelfs ook nog twee hefdaken.


Vanaf Mount Victoria in Devonport, heb je een een mooi uitzicht op het centrum van Auckland.


De 328 m hoge Sky Tower is het hoogste gebouw op het zuidelijk halfrond. In de toren heb je op 186 m (Observation Deck) en op 220 m ( Sky Deck) een mooi uitzicht over Auckland en de directe omgeving.


Uitzicht van het Sky Deck op het centrum van Auckland, de haven, Devonport en het Rangitoto eiland.


In de haven van Auckland werd het het nieuwe cruiseschip van National Geographic gedoopt door Valerie May Taylor. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_%26_Valerie_Taylor ). 
Zij is een bekende Australische duikster en onderwater fotografe en cineaste. National Geographic organiseert exclusieve cruises van 2 á 3 weken met een prijs vanaf Euro 20,000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten